Pensioen


PensioenVeel mensen maken de fout pensioen en AOW met elkaar te verwarren. Er zijn veel verschillen tussen een pensioen en een AOW uitkering, zo werkt het pensioen met het kapitaaldekkingsstelsel en een AOW uitkering met het omslagstelsel. Het kapitaaldekkingsstelsel betekend dat u zelf betaald voor uw eigen pensioen, het omslagstelsel betekend dat iedereen voor elkaar betaald, zo betaald je jongere generatie op dit moment voor de oudere generatie en zodra deze jongere generatie ouder wordt zal een nieuwe jongere generatie hier weer voor betalen. Het pensioen bouwt u dus voor uzelf op en op een AOW uitkering hebt u altijd recht.

U kunt er zelf voor kiezen om een pensioen af te sluiten, het is namelijk optioneel om een extra pensioen te hebben naast de AOW uitkering. Voor de AOW uitkering moet elke werkende verplicht meebetalen, dit is dus niet optioneel. Een pensioen loopt altijd via een pensioenfonds waaraan u maandelijks een bepaald bedrag betaald. Dit pensioenfonds zal uw inleg vervolgens gaan investeren in beleggingen en aandelen en vermeerderen hierdoor de inleg. Het moment dat u uw pensioen uitbetaald krijgt is niet voor iedereen gelijk, dit is meestal vastgelegd in de overeenkomst die u hebt gesloten met uw pensioenfonds, dit is dus niet afhankelijk van de AOW leeftijd zoals dit bij de AOW uitkering wel het geval is.

Waarom pensioen?

De reden dat de meeste mensen voor een pensioen gaan sparen is omdat de AOW uitkering redelijk laag is waardoor u er net mee rond kunt komen. Als u gedurende u leven spaart voor een pensioen hebt u als u ouder bent maandelijks een flink extra bedrag te besteden. Voordat u een pensioenrekening gaat openen bij een pensioenfonds is het verstandig eerst de verschillende pensioenfondsen met elkaar te vergelijken. Niet elk pensioenfonds is even betrouwbaar en niet elk pensioenfonds behaald inderdaad het beloofde winstpercentage. Er zijn echter genoeg pensioenfondsen die de zaken wel op orde hebben. Als u een pensioenrekening wilt openen kunt u het best eerst de verschillende goede pensioenfondsen met elkaar vergelijken.

Tags: , , , , , , , , , ,